Pokémon, kort for "Pocket Monsters", er et japansk mediefranchise skabt af Satoshi Tajiri og Ken Sugimori, der blev lanceret af Nintendo, Game Freak og Creatures i 1996. Det hele startede som et par videospil til Game Boy, hvor spillere indfanger og træner forskellige arter af væsner kaldet Pokémon, for derefter at kæmpe mod andre træneres Pokémon. Konceptet var inspireret af Tajiris barndomsinteresse for at samle insekter.


Pokémon Videospilserien

Videospilserien er kernen i Pokémon-franchisen. De oprindelige spil, "Pokémon Red and Green", blev en øjeblikkelig succes i Japan, hvilket førte til international lancering og et utalligt antal efterfølgere fordelt på flere spilgenerationer. Hvert nyt spil introducerer en ny region baseret på virkelige lokationer, nye Pokémon-arter, og friske gameplay-elementer. Pokémon-spillene er kendt for deres rollespilselementer kombineret med strategi og samling.


Pokémon i Populærkulturen

Animerede Serier

Pokémon har også en yderst populær animeret serie, der følger eventyrerne hos den unge Pokémon-træner Ash Ketchum og hans trofaste Pokémon, Pikachu, som de rejser fra region til region for at vinde Pokémon-kampe og mesterskaber. Serien har været med til at cementere Pokémon som en del af global popkultur.

Film

Franchisen omfatter over 20 animerede film samt en live-action film, "Pokémon Detective Pikachu", som udkom i 2019. Filmene udvider universet og udforsker komplekse temaer og den dybere lore bag Pokémon-verdenen.

Merchandise

Pokémon er også en gigant inden for merchandise, der inkluderer alt fra legetøj og tøj til samleobjekter som de yderst populære Pokémon-kort. Disse handelskort blev først udgivet i 1996 og har spundet en hel sport ud af kortspillet, med officielle turneringer afholdt globalt.


Videnskabelig og Uddannelsesmæssig Indflydelse

Interessen for Pokémon har også ført til interessante anvendelser i uddannelse og videnskab. For eksempel har forskere brugt Pokémon-spil til at studere hjernens evne til at lære og kategorisere information. Lærere har anvendt spillets popularitet til at engagere studerende i fag som matematik og læsning gennem spilbaseret læring.


Pokémon GO og Augmented Reality

Lanceringen af "Pokémon GO" i 2016 markerede et revolutionerende skridt for franchisen med indførelsen af augmented reality-teknologi. Spillet bruger GPS og AR til at tillade spillere at finde og fange Pokémon i den virkelige verden, hvilket opfordrer til fysisk aktivitet og social interaktion blandt spillere.

Pokémon fortsætter med at være en af de mest elskede og økonomisk succesfulde franchises i verden, og dens evne til at tilpasse sig og innovere med tiden holder den relevant og engagerende for fans af alle aldre.